William Petersen « Kriminálka Las Vegas

William Petersen

2011
03.18

Životopis

Datum narození: 21. února 1953

Místo narození: Evanston, Illinois (USA)

 

William Louis Petersen se narodil 21. února 1953 v Evanstonu (stát Illinois v USA). Pokud nás zajímá, jaké má v sobě evropské geny, tak jeho otec Arthur Edward Petersen měl předky z Dánska a matka June Hoene Petersen z Německa. Petersen vystudoval katolickou střední školu Bishop Kelly v Boise (Idaho, absolvoval 1972). Tam se seznámil se svou budoucí manželkou Joanne. Byl přijat na Idaho State University a doufal, že získá fotbalové stipendium (americký fotbal). Hrát ale nemohl, protože jeho známky byly špatné a tak si zapsal kurzy herectví, aby se mu zvýšil studijní průměr. Divadlo si zamiloval a v roce 1974 odešel s Joanne ze školy a odletěl za svým oblíbeným profesorem herectví do Španělska. Tam se převážně věnoval shakespearovským hrám, vzal si Joanne a narodila se mu dcera Maite. Později se vrátil zpátky do Idaha se svým snem – stát se hercem. Neschopný udržet si neherecké zaměstnání se vrátil domů do Evanstonu, kde chvíli žil u rodičů, jelikož se s Joanne rozvedli. Pomalu získával role v chicagských divadlech a v roce 1978 získal za roli Dillingera kartu Actors’ Equity, což je známá americká společnost, sdružující divadelní herce. Bill nesnášel konkurzy a tak s nadsázkou můžu napsat, že si kvůli tomu s přáteli založil vlastní divadelní společnost. Stal se tedy spoluzakladatelem Remains Theater Ensemble (také Gary Cole a Ted Levine – Rychle a zběsile; Geisha; Hory mají oči). Kariéra tohoto uznávaného herce a producenta začala už v roce 1981 ve filmu Thief. V roce 1986 hrál Willa Grahama ve filmu Manhunter (později předěláno jako Red Dragon). Od roku 2000 až do současnosti je nejvíce proslulý díky roli Gilla Grissoma v Kriminálce Las Vegas. V červnu 2003 si vzal svojí dlouholetou přítelkyni Ginu Cirone.

 

Filmografie

Kriminálka Las Vegas (CSI, 2000-2011) … Gill Grissom (194 epizod)
Kriminálka Miami (CSI: Miami, 2001) … Gill Grissom (1 epizoda)
Přístav (Haven, 2001) … Jackson Connolly
Kandidáti (The Contender , 2000) … Gov. Jack Hathaway
Lebky (The Skulls, 2000) … Ames Levritt
??? (Kiss the Sky, 1999) … Jeff
??? (The Rat Pack , 1998) … John F. Kennedy
??? (The Staircase, 1998) … Joad
??? (Gunshy, 1998) … Jake Bridges
Dvanáct rozhněvaných mužů (12 Angry Men, 1997) … Juror #12
Krakatice (The Beast , 1996) … Whip Dalton
Boss (Mulholland Falls, 1996) … Jack Flynn
??? (Present Tense, Past Perfect , 1995) … Jack
??? (Curacao, 1993) … Stephen Guerin
Náš milý nebožtík (Passed Away, 1992) … Frank Scanlan
Mladé pušky II (Young Guns II, 1990) … Patrick Floyd ‘Pat’ Garrett
Příbuzní (Cousins, 1989) … Tom Hardy
Lovec lidí / Červený drak (Manhunter, 1986) … Will Graham
Zloděj (Thief, 1981) … Katz & Jammer Bartender

Your Reply